Vecsési sváb konyha

Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy immár a második gyönyörű, a régi sváb életmódnak emléket állító könyv kiadásában segédkeztek, hiszen tavaly előkerültek a „Fiókok mélyéről” a régi fotók egy albumba összegyűjtve és most a „Donauschwäbische Küche in Wetschesch”.

 


Vecsésen manapság mindig történik valami. Már a 24. órában vagyunk, hogy a régi sváb szokásokat, hagyományokat megőrizzük. Így van ez a sváb konyhával is. A családok egyre kevesebbet főznek, a gyerekek a menzán, a családtagok a munkahelyen vagy akár ú tközben esznek.

Ezért támogatta a Német Nemzetiségi Önkormányzat azt a kezdeményezést, hogy a még meglévő, még ismert régi sváb recepteket egy receptkönyvbe összegyűjtsék. Ez a könyv azonban nem csak egy egyszerű receptgyűjtemény, hanem emlékezés a régi ízekre, illatokra, melyeket még az őseink is érezhettek.

A könyvbemutató a vecsési Grassalkovich Antal Általános iskola aulájában volt november 20-án. Meglepően sokan voltak kíváncsiak erre a könyvre, a bemutató telt ház mellett zajlott.

Ambach Mónika , a ”Zentrum” (Magyarországi Németek Információs Központjának) igazgatója méltatta a könyvet, összehasonlította az ételeket és a nyelvet a bánátival, ahonnan ő is származik. Sok hasonlóságot fedezett fel, hiszen az életmód is hasonló volt. Nagyon fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az ilyen kiadványok milyen fontosak a fiatalabb generációk életében, a hagyományok megőrzésében.

Mindezek után ismerjük meg a könyv alkotóit. Az összeállítása Wirthné Sárosi (Stiller) Éva és Doróné Zemmel Katalin érdeme. A német nyelvre fordítást Fazekas Annamária végezte. Az elkészített ételekről a fotókat Pálfy Miklós készítette. Az ételek neve magyarul, németül és svábul is megtalálható.

Wirthné Éva elmesélte a hallgatóságnak, hogy ő mind a mai napig sváb konyhát vezet, a családjában ez a szokás. Így néhány kivételével valamennyi, a könyvben található recept az ő gyűjteményéből származik. A sváb konyha egyszerű és ízletes. Finom kóstolóval is készült és a szünetben megkínálta a nézőket a régi receptek alapján készült süteményekkel. A könyv több hónap munkájának alapján készült el, mivel az elkészített ételeket a fotós nap mint nap lefényképezte, így kerültek a receptek mellé, ezzel is növelve a könyv értékét.

A bemutató után a könyv vásárlására, majd dedikációjára is sor került. Öröm volt látni és hallani, ahogy az idősebb korosztály tagjai a könyvet lapozgatva egymásnak felidézték a régi ízeket és vettek néhány példányt az unokáiknak is, hátha kipróbálnak majd egy-két régi receptet.

Köszönjük a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, hogy immár a második gyönyörű, a régi sváb életmódnak emléket állító könyv kiadásában segédkeztek, hiszen tavaly előkerültek a „Fiókok mélyéről” a régi fotók egy albumba összegyűjtve és most a „Donauschwäbische Küche in Wetschesch”.

Köszönet az alkotóknak és a kiadónak és még sok sikert kívánunk ehhez a szép hagyományápoló munkához.

Ináncsi Zsigmondné

A kiadvány 2000 Ft-os áron megvásárolható a Német Nemzetiségi Önkormányzatnál. Kontakt: Doróné Zemmel Katalin 06-30-668-7043.

Fotó: Pálfy Miklós