A 25 éves testvérvárosi partnerkapcsolat megünneplése Rheinstettenben

2018. november 9-12. között 25 fős vecsési delegációval látogattunk el Rheinstettenbe, a Szent Márton Egyházközség novemberi szent Márton napi ünnepségére.

Az idén ünnepeljük a testvérvárosi kapcsolat 25. évfordulóját, melynek alkalmából Rheinstetten főpolgármesterétől kaptunk meghívást a rendezvényre. Vecsésen még júniusban, a városi ünnepségen emlékeztünk meg a két város közötti negyed évszázados kapcsolatról, ahol akkor egy közel 20 fős németországi küldöttség vett részt, Sebastian Schrempp főpolgármester úr vezetésével.

Németországi utunkat Szlahó Csaba polgármester úr vezette, akit családja is elkísért. A delegáció résztvevője volt a Wetschescher Nachtigallen kórus, képviseltette magát a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a Kulturverein-Vecsés, a Vecsés Óvárosi Plébánia Egyházközsége, valamint a Vecsési Hagyományőrző Zeneegyesület.

A pénteki megérkezésünk napján az esti mise előtt a templomban egy szép koncertet adott a Nachtigallen kórus, majd a misét követően valamennyien átvonultunk a közeli Ufgauhalle-ban található étterembe, ahol kezdetét vette a jubileumi ünnepség. A Musikverein Neuburgweier zenés üdvözlője után – melynek része volt a magyar himnusz ás az úgynevezett „Badnerlied” is -, köszöntő beszédet mondtak a települések polgármesterei. Beszédeikben mindketten kiemelték a partnerség azon elemeit, hogy az elmúlt 25 év alatt mennyi közös élmény, mennyi egyesületi és baráti ismeretség alakult ki, amelyek mind-mind erősítik és élővé teszik a két település közötti hivatalos kapcsolatot. Mindketten név szerint megemlítették a kapcsolat létrejöttében fontos szerepet játszó egykori elöljárókat, és minden olyan személyt és családot a két település részéről, akik bármilyen formában hozzájárultak ahhoz, hogy ez a partnerség 25 évvel ezelőtt létrejöjjön és azóta is fennmaradjon. A kelet-európai rendszerváltás és Németország újraegyesítésének történelmi fordulópontjai is hozzájárultak ahhoz, hogy annak idején ez a kapcsolat létrejöhetett és lehetőség nyílt a két ország közötti szabad látogatásokra.

Vecsési delegációnk szombaton Karlsruhe-ba látogatt el. A buszos városnézést követően a Hatz-Moninger sörgyárat néztük meg, ahol számos díjnyertes sört is megkóstolhattuk, amelyeket ebben a gyárban készítenek.

Szombaton este meghívást kaptunk egy rheinstetteni amatőr színtársulat vidám színházi előadására.

Vasárnap a Wetschescher Nachtigallen kórus közreműködött az Ufgauhalle-ban tartott ünnepi misén. A küldöttség egy része a Városházánál rendezett ún. „Fasenacht” – farsangi szokást nézhette meg. A hagyomány szerint ezen a napon a polgármestertől „elveszik a város kulcsát” a helyi egyesületek vezetői és ezzel egy napra „átveszik a hatalmat a városvezetésben”. Az itteni szokás szerint ezzel a nappal és órával - 11. hónap 11-én, 11 óra 11 perckor - megkezdődik a farsang. A legtöbb egyesület és intézmény álarcos-maskarában jelenik meg ilyenkor, Shrempp polgármester úr vakond jelmezt öltött az idén.

A vasárnapi nap folytatásaként számos énekkar és zenekar műsorát hallgathattuk meg az Ufgauhalle színpadán, köztük a Wetschescher Nachtigallen-t is. A kórus harmonika kíséretét Kreisz László, a Landesrat elnöke látta el, aki egyben Taksony polgármestere is, így elmondhattuk, hogy két polgármester is tagja volt a delegációnknak. A „Bazar”-ban finom ételeket és süteményeket kóstolhattunk meg. A vásár itt nagyrészt a jótékonykodásról szól: a helyi egyesületek tagjai saját készítésű ajándéktárgyaikkal, a helyi vállalkozók felajánlott termékeikkel járulnak hozzá a gyűjtéshez, mivel az eladásokból befolyó összeg nagy része különböző jótékony célokra fordítódik. A Szabados-Schiller család jóvoltából vecsési savanyúság is került a pultra a vásáron, amelyek nagy sikert arattak a helyi közönség körében.

A sok színes program közepette igen gyorsan elrepült az idő és arra eszméltünk, hogy hétfő van és indulnunk kell haza.

Szeretnénk köszönetünket kifejezni a rheinstetteni városvezetésnek a meghívásért, valamint a vendéglátó családoknak a szíves vendéglátásért. Külön köszönet illeti meg Bettina Webert és Tobias Welkert, akik a programok koordinálásában oroszlánrészt vállaltak.

Reméljük, hogy ez az immáron 25 éves kapcsolat még sokáig élő és aktív marad a két település között mind az egyesületek és közösségek, mind a családok között kialakult barátságok által.

 

                                                                                                          Tófalvi Mónika

                                                                                                      NNÖK elnök

 

2018, november 16 - 20:15